Skip to main content

Windpark Hanze stopt de stekker in samenwerking

By juni 25, 2024juli 5th, 2024Nieuws

De stroom uit het fonkelnieuwe Windpark Hanze maakt vanaf 20 juni Nederland officieel een beetje groener. Partners Vattenfall, Waterschap Zuiderzeeland en Windpark Hanze stopten in Biddinghuizen de stekker in het stroomnet waarmee het park officieel online is. Met een jaarlijks verwachte stroomopbrengst van ongeveer 350.000 MWh levert Windpark Hanze voldoende energie voor 115.000 huishoudens.

In 2022 is gestart met de bouwwerkzaamheden voor het windpark. Windpark Hanze bestaat uit 15 windturbines in twee lijnen ten oosten van Dronten. Het windpark ontleent haar naam aan de locatie van de windturbines dichtbij de Hanzeweg en de Hanzelijn. Windpark Hanze, onderdeel van Windplan Groen, is ontstaan uit een initiatief van agrarische ondernemers. Vervolgens zijn een kleine 200 lokale investeerders, inwoners en ondernemers uit de regio, aangehaakt bij het project. Op een feestelijke bijeenkomst, onder de rook van het windpark bij Flevo Nice, namen Chaima Khedhaouiria (Vattenfall renewables sales & origination), heemraad Tom Vereijken van Waterschap Zuiderzeeland en projectdirecteur Gerrit de Regt (van links naar rechts) de openingshandeling voor hun rekening.

Vattenfall neemt de stroom van dertien turbines af en zet die door naar het bedrijfsleven. Hiervoor is een langlopend stroomafnamecontract gesloten met Cargill, een bedrijf gericht op landbouw en voedselproductie. De stroom van de twee andere turbines gaat rechtstreeks naar Waterschap Zuiderzeeland. Hiermee is het elektriciteitsverbruik van deze organisatie volledig verduurzaamd.